Geen last meer van nepnieuws met WeFilter

Het is nu mogelijk om al het openbare online nieuws automatisch in de gaten te houden zonder dat u last heeft van nepnieuws: met het door door Nederland 2.0 ontwikkelde systeem WeFilter.

Betrouwbare bronnen en sterke filters
WeFilter haalt nieuws binnen van duizenden betrouwbare bronnen, werkt altijd met bronverwijzing en linkt elk artikel naar het originele bronartikel. Daardoor zal het zelden voorkomen dat u last heeft van nepnieuws en kunt u elk artikel altijd bij de bron controleren. Via WeFilter kunt u zelf bepalen welke bronnen u vertrouwt en welke nieuwsbronnen u wel en niet wilt volgen. Doordat WeFilter nieuws binnenhaalt van betrouwbare bronnen en altijd met bronverwijzing werkt, is het lastig voor nepnieuws om binnen te dringen in de tool.

Het doel van WeFilter is een inhoudelijk zo goed en compleet mogelijk beeld te laten zien van alle openbaar beschikbare informatie op internet waarin u interesse hebt. WeFilter haalt dan ook niet alle berichten van sociale media binnen, maar wel de artikelen die volgens ons en u als gebruiker inhoudelijk iets toevoegen. Door het grote kwaliteitsverschil in berichten op sociale media, worden artikelen die van Twitter, YouTube, Facebook, Instagram en Google worden binnengehaald extra gecontroleerd op betrouwbaarheid en daarop gefilterd. Als u klant bent met een abonnement op WeFilter, dan stemmen wij af welke social media-berichten u extra wilt binnenhalen, en in welke mate deze gecontroleerd moeten worden op betrouwbaarheid. Wij kunnen onze filters zo instellen dat u de beste resultaten krijgt.

Bewust ‘nepnieuws’ in WeFilter
WeFilter haalt bewust een deel van het ‘nepnieuws’ binnen en markeert deze berichten als ‘nepnieuws’. Dit betreft artikelen van websites met parodieën op het nieuws die door sommigen als waar worden aangenomen, gedeeld worden via sociale media en dan hun eigen leven gaan leiden. Dit doen wij omdat u via WeFilter wellicht kunt constateren dat bedenkelijk nieuws mogelijk zijn oorsprong heeft op zo’n parodiewebsite.

Wie zijn wij om te beoordelen welk nieuws ‘echt’ is en welk nieuws ‘nep’?
Natuurlijk kunnen wij ook nooit 100% zeker zeggen of nieuws echt is of niet. Dat ligt voor een groot deel ook aan het perspectief van waaruit je een bericht bekijkt en welk belang de bron bij bepaald nieuws heeft. Wij gaan er vanuit dat elke bron een belang heeft om het nieuws op een bepaalde wijze te brengen. We gaan er van uit dat in Nederland berichten van overheden betrouwbaar zijn, dat berichten van politieke partijen subjectief zijn en ook zo beoordeeld moeten worden. Wij gaan er ook van uit dat berichten van de media die een feitelijke situatie beschrijven betrouwbaar zijn. Zodra het artikelen van de media zijn die vallen onder opinie, geldt dat elk bericht meningen bevat, en dat zo’n artikel ook op die manier beoordeeld moet worden. Als u denkt dat wij hier anders mee om moeten gaan, dan horen wij dat graag.

Interesse? Neem direct contact op!
Interesse in WeFilter om al het nieuws waarin u interesse heeft automatisch bij te laten houden? Neem dan contact op met Ralf Mohnen om af te spreken of om al direct tot actie over te gaan en meteen gebruik te maken van deze service.